Име: Група Кайнак
Снимки:
https://drive.google.com/folderview?id=0BwRtTsrUG0i8ZVVvT2dPVm1xaG8&usp=sharing
Видео:
Можеш да си избереш едно от тези:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLzT7EBpDC3QzSSlpaCfeo0UiQ-Zmn_0BU
Това ни е първия мини албум:https://www.youtube.com/playlist?list=PLzT7EBpDC3Qxe8sfaYenkkpVzY789dqw5

Описание:Група Кайнак (Kaynak Pipers Band) е създадена за да направи достъпна родопската гайда, нейната музика и традиции за повече хора. Тя е част от инициативата KabaGaida.Com, която включва и онлайн уроци по гайда, безплатни учебни материали, образователни занимания с гайда за деца и участия в международни събития.
Историята на групата започва през 2005 година, когато Цветелин, Костадин и Янко (гайди) се срещат в едно от софийските читалища. В последствие към тях се присъединяват Дора (вокал) и Бъни (тъпан). През годините групата, заедно с редица приятели музиканти свири на събития като фестивал Беглика, Дунавски Музикален Фестивал, Гайдарския фестивал в Страконице.През 2015 година групата взима бронзовия медал в груповите изпълнения на Международното Гайдарско Надсвирване в село Гела.
В началото на 2016 година групата е поканена да представи българската каба гайда на Международната Гайдарска Конференция в Глазгоу. Там момчетата от гайдарския състав свирят на концерта за откриването на конференцията и представят презентация пред аудитория от музиканти, академици и майстори на гайди от цял свят. Следват няколко концерта в Единбург, участие в приема по случай Трети Март в българското посолството и занимания с деца в няколко български училища в Лондон.
През 2015 година проектът на групата е включен в класацията на Дарик Радио "40 до 40" като променящ средата на живот в България.
През 2016 година групата е поканена да вземе участие в едни от големите фестивали за световна и фолклорна музика в САЩ - Chicago World Music Festival, Richmond Folk Festival. Турнето на групата включва и участия в New York, Washington, Boston, Baltimore.
Проектът KabaGaida.Com e създаден през 2012 година за да отговори на нарастващият интерес в София и света към родопската каба гайда. От тогава Цветелин и Костадин, заедно с всички помощници, организират редовни уроци на живо и репетиции в София. Не престават да нотират песни за каба гайда, да заснемат учебни видео материали, да превеждат статии и да организират всички материали така, че хора от цял свят да могат да се учат безплатно на каба гайда.Специално за хората в чужбина те дават уроци през Интернет. Вече имат над 10 ученика - както българи, живеещи в чужбина така и хора, от други националност, влюбени в магията на родопската гайда.Работилниците и концертите за деца и техните родители се радват на почитатели. Освен да запознават всички с българските народни инструменти заниманията включват игри, песни, танци, театър и завършват с общо изпълнение, където децата получават детски гайди.
Повече информация за тях има на www.kabagaida.com.