Представяне

Провеждането на редовни дейности свързани със запознаването на по-младата публика с родопската гайда и фолклор и възпитаването в отношение към музиката и традициите.

Проектът се нарича Игри с гайда и включва следните инициативи:
  • обучение на деца по каба гайда
  • ателиета "Игри с гайда"
  • образователни концерти "Рипни Калинке (с пъстра перелинке)"

Игри с гайда - образователни занимания за деца и родители, които дават възможност на участниците да научат повече за родопската каба гайда. Публиката и водещият заедно упражняват сетивата си с игри, учат математика с различните ритми и добродетели докато пеят и слушат приказки, танцуват за здраве и свирят и импровизират заедно с гайдите за малки и големи. Подходящо занимание за по-малки групи, от около 12 деца. Кратко представяне има на http://kids.kabagaida.com.

Рипни Калинке (с пъстра перелинке) - образователни концерти за малки и големи, които чрез песни, танци, игри и приказки дават възможност на публиката да научи нещо повече от и за българския фолклор. Форматът е интерактивен и позволява на децата да се запознаят отблизо с музикалните инструменти и да импровизират заедно с музикантите. Концертите провеждаме като част от програмата на детски центрове, градини и събития. Кратко видео, представящо концерт: https://www.youtube.com/watch?v=O8qJuwuctg4. В състава на групата влизат 6 музиканта - 4 инструмента - гайда, тъпан, тамбура, гъдулка и певица.
Детайли за концерта тук


Проектът е активен от около 6 месеца и интересът към него нараства. С участията си по фестивали, семейни празници и рождени дни, коледни и новогодишни тържества събираме популярност и положителна обратна връзка. През месец февруари сме поканени да представим България на международната Гайдарска конференция в Шотландия и използвайки случая ще организираме образователни концерти в няколко български училища в Лондон.
Workshops for kids on kaba gaida. http://kids.kabagaida.com

Posted by KabaGaida.Com on Wednesday, September 9, 2015